Spotlight P8

Laura Nooijen - DDM2A


Hier is mijn reflectie op leerjaar 2, waarin ik nou, aan het einde van periode 8, terugkijk naar alles waarin ik ben gegroeid en wat ik heb geleerd. Hierbij richt ik me op elke focusarea en betrek ik verschillende projecten erbij die ik dit jaar voor mijn vakken heb moeten maken die het belangrijkst waren voor die bepaalde focusarea. 


Samenwerken & communiceren
Als ik kijk naar project vorige periode (Happybots) en project deze periode (MD-project), merk ik veel positief verschil; mede ook doordat de samenwerking en communicatie veel beter ging in het MD-project groepje. Bij de Happybots zat ik in een team waarbij sommige leden weinig communiceerden, wat mijn faalangst en perfectionisme deed pieken en ik uit stress de leiding en taken op me nam.
Bij het MD-project ging het beter; Ik heb goed mijn ideeën en concepten kunnen delen met de anderen
en heb ook over mijn vorige samenwerkingservaring verteld, waar ik moeite mee had en de stress en ook hoe ik in periode 8 echt een stap terug wou zetten, zodat ze er rekening mee konden houden. Die geruststelling doordat ik het had gedeeld hielp mee met een beter gevoel voor de samenwerking voor mij bij dit groepje. Verder heb ik, zoals altijd, mijn persoonlijke proces goed bijgehouden en ook wat we als groep hebben besproken. Ik communiceerde over elke stap via Teams met mijn groepje en stelde vragen als er onduidelijkheid was of voor feedback.


Onderzoeken
Vooral bij het MD-project heb ik erg veel moeten onderzoeken en dit ging ook goed. Ik moest veel over onze doelgroep te weten komen, wat deze groep mensen wel en niet begrijpen (het waren kinderen van 9 t/m 11 jaar) en ook wat belangrijke kenmerken zijn van populaire bordspellen. Hier ging niks fout. Ik heb alleen maar meer geleerd hoe ik betrouwbare bronnen kan herkennen en dat ik mezelf kan pushen om meer informatie te blijven zoeken om een bepaald onderwerp optimaal te leren kennen. Dat ga ik meenemen naar volgend schooljaar.
Onderzoeken ging over het algemeen bij elk project/vak erg goed. Ik probeer altijd naar meerdere bronnen te kijken en kijk kritisch naar wat ik precies aan informatie nodig heb voordat ik kan beginnen aan een werk. Andere voorbeelden naast het MD-project zijn dan ook de papertoy en het examen van mijn keuzedeel illustreren. Ik heb daar mijn doelgroep, klant, locatie en merk kritisch onderzocht om er zeker van te zijn dat mijn concepten goed konden matchen.
Zo kritisch zijn op mijn werk en het proces er naartoe wil ik ieder schooljaar blijven doen.

(Qua experimenteren met nieuwe technologieën/technieken: ik had na vorig spotlight moment dit ook al besproken met mijn LOB’er; Ik heb dit voor mezelf gepland om in de vakantie aan te werken. Ik wil dit liever doen in mijn eigen tijd, zonder stress door andere projecten en de beoordeling.)


Betekenis geven
Ook dit kan ik beter koppelen aan het MD-project. Ik kwam snel met het idee om iets van een spel/bordspel te maken, omdat dat juist goed zou passen bij onze jonge doelgroep, om hen spelenderwijs bewust te maken van iets wat anders ingewikkeld zou zijn om aan hen uit te leggen. Dus originele ideeën bedenken en deze passend maken voor de doelgroep ging erg goed. Dit probeer ik ook elke keer weer vol te houden. Ik heb mijn kwaliteiten hier goed weten in te zetten door de tekeningen op de achterkant van de kaarten te maken en de lay-out en line-art van het bord (ik kon vrijwel mijn eigen stijl erin verwerken).
Een ander project waar ik ook gelijk aan moet denken bij deze focusarea, is de Meet the Illustrator opdracht van het keuzedeel illustreren, waar ik een passend concept had bedacht bij een persoonlijke situatie.
Ik heb doorgaans het jaar veel van mijn persoonlijke ervaringen in mijn illustraties gestopt en heb de belangrijkste voor mij verwerkt in deze laatste opdracht van het jaar, terwijl deze persoonlijke situatie iets is waar ik eerst erg onzeker over was.
Ik heb met de illustratie lessen echt geleerd om mezelf te laten zien door middel van storytelling, symbolisme of letterlijk en dat heeft me niet alleen geholpen met het vinden van mijn stijl, maar ook met het beter begrijpen van mezelf en wie ik ben.


Vormgeven
Hier kijk ik vooral naar mijn keuzedeel illustreren en daarbij mijn book cover, redactionele illustratie en Meet the Artist illustratie.
Ik heb in korte tijden voor elke opdracht toch erg veel schetsen kunnen opleveren en heb telkens gekozen concepten opnieuw geschetst met ook nieuwe variaties erop om zo tot een perfect eindproduct, wat ik in gedachten had, te komen. Elke keer combineerde ik mijn stijl met weer iets nieuws om het elke keer weer verschillend te maken, maar dat je wel kan zien dat het van mij komt.
Zoveel concepten schetsen elke keer heb ik mezelf aangeleerd mede door dit vak, omdat deze opdrachten allemaal in mijn straatje pasten en ik steeds veel moeite wou doen om een resultaat te krijgen waar ik helemaal achter kon staan.

(Qua experimenteren met nieuwe technologieën/technieken: ik had na vorig spotlight moment dit ook al besproken met mijn LOB’er; Ik heb dit voor mezelf gepland om in de vakantie aan te werken. Ik wil dit liever doen in mijn eigen tijd, zonder stress door andere projecten en de beoordeling.)


Project managen
Voor deze focusarea wil ik het allereerste groepsproject (Arcade) vergelijken met het laatste project van dit jaar (MD-project).
Ik merk vooral veel verschil bij mijn manier van taken verdelen en de leiding nemen in de groep. Bij het eerste project had ik nog moeite met teamleden meer taken te geven door mijn perfectionisme en faalangst, waardoor ik het lastig vond om de anderen te vertrouwen met taken en ik ze meer zelf deed. Nou, bij het laatste project, wist ik een stap terug te zetten en werk wat de anderen deden te accepteren en mijn angst niet de controle laten nemen. Ik nam nog steeds een beetje de leiding, maar alleen voor meer overzicht voor de teamleden en mezelf (omdat ik altijd goed het proces bijhoud). Dit wil ik zeker volhouden komende schooljaren/groepsprojecten.


Zelfontwikkeling/reflectie
Ik denk dat wat ik allemaal heb geschreven al goed mijn zelfontwikkeling heeft samengevat. 
Bij het samenwerken in een team merk ik veel verschil tussen begin dit jaar, afgelopen periode en deze periode als het gaat om mezelf rust gunnen en écht een stap terug te zetten (dit voornamelijk in periode 8). Ik heb laten weten wat mijn kwaliteiten zijn (leiding nemen, proces bijhouden, concepten bedenken, onderzoeken, kritisch denken en kijken naar mijn werk en dat van anderen, storytelling, doorzetten en reflecteren op mezelf en anderen) en waar ik deze kan inzetten en wil blijven inzetten (volgende projecten & toekomstige baan als freelance illustrator) en ik weet zelf waar ik nu sta qua mentale gezondheid en wat ik nodig heb om deze zo min mogelijk naar beneden te halen (ik weet wanneer bepaalde situaties teveel worden voor mij en dat ik dit mag aangeven).

Waar alleen nog meer groei kan worden gezien bij mij is nog steeds het gebruikmaken van verschillende materialen en technieken, maar zoals ik al had geschreven ben ik van plan daar meer aan te werken in mijn eigen tijd; zonder stress, druk of beoordelingen, want dan kan ik er goed mijn aandacht aan besteden en mezelf tijd geven om bepaalde tools te ontdekken en te proberen. 
Voor mijn stage moet ik sowieso een andere software gaan gebruiken (dus geen Procreate, maar Clip Studio Paint), dus ga ik daar ook al met dit leerdoel aan de slag!



Leerdoelen

Kortom, de leerdoelen die ik meeneem naar mijn stage volgend schooljaar zijn dingen die ik al doe en/of weet, maar erg belangrijk vind om vol te houden: 
- Het experimenteren met verschillende technieken en materialen
- Durven aan te geven wanneer ik overweldigd raak en mijn faalangst en perfectionisme niet de controle laten overnemen 
- En, ook al vroeg ik regelmatig naar feedback, vind ik het erg belangrijk om dit ook bij mijn stage net zo kritisch te blijven doen (en kritisch te blijven onderzoeken voorafgaand aan een bepaald project).
Spotlight P8
Published:

Spotlight P8

Spotlight moment van periode 8 (2e jaar) op Sintlucas Eindhoven

Published: